Ново от DABOV Specialty Coffee

март 16, 2020 Maia Georgieva 0 Comments


Март започна прекрасно за мен и въпреки ситуацията с вируса, продължава да бъде такъв. Изглежда целият месец ще е вълнуващ, изпълнен с доста готини преживявания, въпреки карантината. Още по-готиното е, когато се събуджаш с усмивка и до теб има... чаша горещо току-що изпечено кафе. Отново прекрасен вкус и аромат от DABOV Specialty Coffee. Новото им кафе на месеца е Уганда Ланго. Това е съвсем ново кафе, от регион, от който до сега не са имали кафе. Вкусът е на ананас и млечен шоколад, с прекрасен ананасов послевкус. Нежна сметанена консистенция с превъзходен аромат. Разбира се - 100% Арабика.
"Това е първото кафе от Уганда и определено си струваше чакането – отбелязва Йордан Дъбов. – Уганда Ланго е омайваща смес от предимно плодови вкусови нотки, типични за тази африканска страна. Просто го опитайте!“

Ето и малко информация за кафето, която ми беше много интересно да науча. Къде е Уганда на световната карта на кафето? Както в много страни производителки на кафе, кафето е най-голямата експортна стока на Уганда. Това, което вероятно не знаете, е, че Уганда е и един от най-големите световни производители на робуста. Кафетърсачът на DABOV Specialty Coffee Йордан Дъбов обаче знае, че някои сортове арабика също се отглеждат в различни високопланински райони на страната, като планината Рувензоро, известна още като "лунните планини". Арабика е нова култура за Уганда, тъй като се отглежда само от 90-те години на миналия век насам, но през последните десет години индустрията на специалното кафе расте бързо и стабилно. Както и в други африкански страни, в Уганда има много фермери, които отглеждат кафе заедно с различни насаждения във фермите си. Кафето предлага на малките земеделски стопани стабилен доход, който им позволява да издържат семействата си и даразвиват фермите си. Обикновено цялото семейство участва в отглеждането на кафе. В много области хората преработват и предлагат на пазара кафето си като цяла общност на група.
Можете да го откриете на https://dabov.coffee/.

Имам и изненада за вас - код за 10% отстъпка от сайта на DABOV Specialty Coffee - MAIA10.

Целувки и прекрасен ден!

0 коментара: